Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26
EXCLUSIVE DESIGN

Villa Anna & Emil

BESKRIVNING

Byggnadsår: 2013/14
Hustyp: Exclusive design, Suterräng
Yta m2: 176
Kund: Anna Haag & Emil Jönsson
Ort: Östersund
Övrigt material: Egen hemsida

En tydlig och stramt kulturförankrad detaljplan tillsammans med familjens önskemål gjorde just detta projekt extremt spännande och utmanande att lösa för Pål Ross. 

Tomten analyserades mycket noga för att tillvarataga dess speciella förutsättningar och den fantastiska utsikt som platsen erbjuder.
Djupintervjuer gjordes med både Emil och Anna för att fullt ut fatta helheten som önskades med detta nya livsrum. Båda beställarna är extremt aktiva inom skidåkning på elitnivå och har valt platsen för att få optimala förhållanden för sin träning. Samtidigt önskades en återhämtnings och privat sfär för deras gemensamma framtid med familj och vänner.

> Forts...

FORTSATT BESKRIVNING

Huset ligger högt med en milsvid utsikt över sjö och fjällvärlden. Husets form skapar en insyns- och vind skyddad uteplats med ett trädäck i västläge. En pooldel sträcker sig ut från terrassen och ger fri tillgång till utsikten i syd. Planlösningen tillgodoser både mastersovrumsavdelning, barn- och gästavdelning samt stora samvaroytor med fantastisk utsikt.

Husets väggar och bjälklag är platsgjutna. Vattenburen golvvärme i kombination med bergvärmepump och den välisolerade konstruktionen kommer att ge låga drifts-kostnader.

Beställaren berättar:

Allt var ju bara så där perfekt som vi hade drömt om!
När vi kom till Ross nya vackra kontor ute på Drottningholm i början av juni visste ingen av oss vad vi skulle förvänta oss. Vad hade vi sagt på intervjun egentligen? Skulle de förstå våra drömmar? Våra önskningar? Skulle det vara vårt drömhus Pål visade oss? I flera månader hade vi gått och väntat. Drömt. Ritat egna ritningar. Samlat bilder och gått timmar på tomten för att fundera var huset skulle stå. Var rummen skulle vara. Hur skulle vår utsikt vara? För vi hade ju ändå köpt tomten för den vackra vyn. Ängarna. Sjön. Fjällen i bakgrunden. Som vita böljande kullar mot himlen. Lockandes på oss. En ständig påminnelse om varför vi lever vårt liv som vi gör. Varför vi älskar skidåkningen så mycket. Och varför vi bygger vårt drömhus. Vårt hus som ska ta oss till nya framgångar i skidspåret.

Pål Ross har en dramatisk ådra. En förmåga att dra ut på saker till oändligheten. Få oss att darra som asplöv i förväntan blandat med lite oro för hur vårt hus skulle se ut. Vi tittade på varandra och bara önskade att han skulle ta fram bilderna av vårt hopp. Vår dröm.

-"Pål säger att det är som att se sin första baby." Vi har inte barn, men på något sätt kunde vi ändå förstå vad han menade när han visade oss huset. Det var vårt barn. Det var en bild av oss själv, fast i ett hus. Ett hus som påminner om ett jag ritade för många år sedan, men med avspeglingen av vårt nuvarande liv. Vår baby.

Under hela visningen av huset satt vi som på nålar. Ingen av oss sa något. Vi vågade inte. Visste inte vad vi skulle säga. För allt var ju bara så där perfekt som vi hade drömt om.

Trots alla svåra byggregler ("som att bygga ett hus inne på självaste Skansen"), hade Pål lyckats rita vårt drömhus. Med Emils dröm om en innegård. Dubbelgarage. Mitt kök. En walk-in closet för alla mina skor. Men framför allt en hel våning bara ägnad till vår profession, det som ska göra oss ännu bättre, ta oss till större mål och drömmar. Ett gym med allt som behövs. Ett band där vi under kalla oktoberdagar när snön hänger i luften och vägarna är glashala kan köra stenhårda intervaller på rullskidor inomhus. För att förbereda oss på bästa sätt inför säsongen som kommer. Underlätta vardagen som professionell längskidåkare. Ett rum för skidhantering: vallning, montering, justering.

Och som om det inte var nog så fick vi vår vy på bästa tänkbara sätt: en takterrass. Vi hade oroat oss i onödan. För huset som Pål visade, som Pål hade ritat, var och är vårt drömhus. Ett hus som smälter in i omgivningen utan att smälta in. Lagom kaxigt, lagom ödmjukt. Där vi kan bjuda in alla sorters människor. Där vi kan göra våra intervjuer utan att skämmas, utan istället vara stolta för hur vackert vi bor. Om vi har varit rastlösa förut, är det inget mot vad vi är nu. Vi vill sätta spaden i jorden och börja. Idag. Helst igår. Men skidåkningen går först. Vi ska försöka göra OS i Socchi 2014 först. Men vi kan inget lova.

För vårt drömhus lockar på oss.

Anna Haag & Emil Jönsson


Live in a Work of Art ®

SPORTBLADET 23/02/2017
G