• Ross Arkitektur & Design

Galet magisk upplevelse

Efter 8 års egna funderingar, en pärm full av skisser och förslag från 4 olika arkitekter var vi smärtsamt medvetna om hur svårt det var att förena våra olika önskemål. "Ett otrolig pyssel" sa en av våra tidigare arkitekter som onekligen hade kommit längst av alla men ända inte lyckades att få bort den där märkliga känslan att någonting fattades.


Hur förenar vi strikt budget, ett befintligt hus som familjen har slitit på i 20 år och en utmanande tomt i norrläge med önskemål om ett boende som har "allt" både på insidan och utsidan? Har vi önskat oss för mycket? Bör vi börja om från början? Bör vi flytta?


Efter starten av uppdraget var det genast uppenbart att Pål är tryggheten själv. Utan tvekan är han en mästare bland arkitekter. Det började med en härlig intervju där Pål lyssnade in sig på vår livstil, drömmar och önskningar. Det kändes verkligen som att man anförtor vår framtid till en vän. Lyhörd, empatisk och med synlig fokus på detajer och våra önskningar. 


Sedan kom en stor "reveal". Pirrigt - kommer det här att bli bra nu. Jodå - och med råge. Det som Pål visade oss var ett helgjutet förslag som innehöll allt - planritningar, husets yttre, vår framtida trädgård (knepigt på en kraftigt sluttande tomt), jo ner till möblering i varje rum. Och sedan vilket förslag! Varenda önskemål, ord och tanke fångades in i denna design, och mycket därtill. Vårt gamla hus har fått ett lyxlift där alla detaljer är väl genomtänkta. Känns som ett mästerverk som blir tillgängligt för vanliga kunder som vi. 


T ex övervåningen, idag en samling av fyrkantiga sovrum och rader av garderober förvandlades magiskt till ett fullkomligt, spännande boende för våra tonårsbarn, ett hemmakontor samt ett bedårande aktivitetsrum som ligget i anslutningen till en gudomlig takterrass! Bottenvåningen bjuder också på magnifika upplevelser - ett kök som är långt större än vi kunnat drömma om. De olika uteplatserna. Ett smart TV-rum. Och trappa - vilken trappa! Och allt detta med en så god känsla och respekt för våra budgetönskemål. En av mina favoritritningar är den som visar omfattningen av ingrepp i det befintliga huset - en så enorm förändring till en så liten ombyggnad....


Det strukturella integriteten av förslaget är slående - det finns inget som vi saknar eller som känns sämre placerat. Vi kommer säkert att vilja justera någon detalj eller två - så är det alltid -  men yey, det här huset vill vi bygga! Det känns inte som en tillbyggnation utan en upplevelse. Helt galet magisk upplevelse - och vi känner oss laddade med positiv energi. Det blir enormt roligt att förverkliga detta projekt.

Martin & Marzena