Skärmklipp 2016-06-29 15.36.26
SPONSRING

ross officiell sponsor av stockholm international horse show 2013, 2014, 2015, 2016, 2017.

”Jag ser stora likheter mellan ridsporten och det vi gör”

Text av Oscar Levy för den officiella Mässtidningen

Pål Ross börjar bli van vid att vara först. Inte bara är hans arkitektkontor det första i Sverige som formgivit ett hopphinder, som återigen kommer nyttjas av världens högst rankade hoppryttare under Sweden International Horse Show.

Nyligen blev även Ross Arkitektur och design första arkitektbyrån med en Svanenlicens. Det innebär att Ross-husen inte bara urskiljs genom sin unika flödesstyrda design, utan också genom dess ekologiska kvalitetsstämpel.

– Jag ser stora likheter mellan ridsporten och det vi gör. Den magi som uppstår när ryttaren och hästen smälter samman till en enhet och tar sig över hindret, är samma magi som vi eftersträvar. Precis som ridsporten söker vi också en förening mellan människan, naturen och dess rörelsemönster, säger Pål Ross.

Inspiration från naturen
Men att Ross stöder ridsporten har även andra orsaker. Hans hustru, Deirdre, är uppvuxen med sporten och äger tre hästar. Själv tillbringade Pål Ross sin barndom nära hästar, andra djur och naturen på Solberga Stuteri i Eksjö, Småland, som hans morfar disponent Erik Bengtson ägde.
– Om du tittar på mina hus ser du direkt att inga av dem är fyrkantiga eller rektangulära. Det är högst medvetet och har att göra med oss människor och den naturliga miljön vi är ifrån. Där är ingenting fyrkantigt eller rektangulärt. Ändå lever många av oss i en rektangel. Varför är det så?

”Det går inte att stänga av den fysiska miljön”
– Jag får inspiration från en bäck, ravin eller sten till exempel. Vart du än rör dig i naturen så är den vacker. Det skapar en välbehagskänsla och det är vad jag vill återskapa. På samma sätt får jag en välbehagskänsla av ridsporten när den är som bäst. Jag ser fullkomligheten när hästen och ryttaren smälter samman till en enhet. Det handlar om hur väl de hittar ett samspel och när det är som bäst är det som ljuvlig musik. Arkitekturen fungerar precis på samma sätt. Men till skillnad från musik går det inte att byta kanal eller stänga av den fysiska miljön. Därför är kvalitetsmedvetenheten så oerhört viktig för oss, precis som den är inom ridsporten, avslutar Pål Ross. 

Foto: Roland Thunholm

STV sändning av Sweden International Horse Show