top of page
  • Skribentens bildRoss Arkitektur & Design

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

03 april 2024 Text: Eva Harrysson Foto: Ross Arkitektur & Design AB

Arkitekt Pål Ross

Säg betonghus och många ser en fyrkantig och kanske lite tråkig byggnad framför sig. Men husen som ritas av arkitekten Pål Ross är allt annat än mediokra. Här lyser raka hörn med sin frånvaro - tack vare en speciell byggteknik.

Ross Arkitektur & Design AB i Stockholm skapar villor som minst sagt drar blickarna till sig. Det handlar visserligen om exklusiva hus som kräver en viss typ av plånbok. Men arkitekten och företagets grundare Pål Ross förklarar att husen inte enbart är lyxiga och pampiga utan också miljömässigt hållbara och allergivänliga. 

– Vi är det enda arkitektkontoret i Sverige som har blivit svanencertifierade fem år i rad. Vi ville skapa ett byggsystem som höll oss ifrån begreppet ”sjuka hus”. Då är betong ett fantastiskt material eftersom det inte har någon fuktkänslighet, vilket annars är det som skapar problem i konventionella byggmetoder, när det ofta råkar regna och bli fuktigt när man bygger. Materialet försvagas inte heller över tid utan blir snarare starkare och står i 200–300 år utan problem, säger han.

Stenhusen med dess runda former blir verklighet tack vare att stommarna gjuts på plats med en så kallad EPS-teknik, ett byggsystem som Ross Arkitektur & Design AB var först med att implementera i Sverige. 

Pål Ross förklarar att man använder sig av ihåliga block som är gjorda av materialet polystyren, som är en typ av livsmedelsplast. Blocken fungerar som en kvarsittande form som man murar upp, lägger armering i och slutligen gjuter väggen i. 

– Vi har tagit fram en metod som gör att vi kan böja blocken i vilken form vi vill. Betongen låter sig gjutas lika lätt böjd som rak och därmed kan vi jobba med ett formspråk som följer den omgivande terrängen– naturen är ju inte fyrkantig. 

I framtiden är förhoppningen att kunna arbeta med koldioxidfri betong. 

– Betong har belastats med lite dåligt rykte eftersom det går åt ganska mycket energi att ta fram den. Men tack vare vind- och vattenkraft kommer ganska snart energiåtgången inte längre vara ett hinder för att man ska inse att betong är ett fantastiskt material. Personligen är jag väldigt mån om att de träd som står kvar ska göra det även i framtiden. Därför tycker jag inte att vi ska använda de sista skogarna till att bygga massiva trähus. 

 

Ni jobbar med en speciell byggteknik, är det svårt för er att hitta entreprenörer att samarbeta med?

– Inte nu längre. Under de första åren behövde man ofta förklara hur byggsystemet fungerar och försäkra byggföretagen om att det inte skulle skapa problem. Numera finns det många som använder den här metoden. Jag brukar säga att det är som att bygga med Lego, det är svårt att bygga fel. 

 

Skulle det gå att bygga de här husen i något annat material än betong?

– Det är intressant att du frågar, vi är nämligen först ut i Sverige med ett projekt där vi under våren 2024 ska testa att bygga en hel villa i 3D-printad betong. Det ligger i linje med vår avsikt att göra bra arkitektur och hälsosamma projekt tillgängliga för en större marknad. Våra villor kostar lite mer att bygga och 3D-printningen ser vi som ett komplement i vår verksamhet och ett sätt att försöka få ner kostnaden är att få ner byggtider och arbetstimmar. Huset kommer att byggas i Vallentuna och SVT kommer att följa projektet – det känns väldigt spännande. 

 

Era hus sticker ut och känns ganska ”osvenska” i sin arkitektur? Är svensk arkitektur alldeles för tråkig?

– Man kan väl säga så här – det finns utvecklingspotential. Jag älskar den svenska klassiska faluröda stugan också, men det var inte ett segment där jag kunde bidra eftersom det redan fanns. Mixen är väl ändå det bästa och min intention är att vårt nordiska och svenska arv ska finnas där tillsammans med den organiska sidan som inte är knuten till något land. Något jag själv älskar är den nyfallna snön, och det är en av anledningen till att jag valt att göra våra byggnader vita. De rundade formerna skapar ett skuggspel som gör att den vita väggen inte blir död och steril. 

 

Fakta/ Ross Arkitektur & Design AB

Pål Ross grundade företaget 1996 tillsammans med Deirdre Ross med ambitionen att skapa unika och hälsosamma villor. Idag har företaget sju husarkitekter och ingenjörer och sedan starten har över 300 hus producerats till den svenska marknaden men även utomlands. Företaget har bland annat fått utmärkelsen Sveriges vackraste villa samt prisats med byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad

 

Texten är hämtad från nummer 1 2024 av tidningen ByggMaterial. 



bottom of page