top of page
© Pål Ross Villa Poesi Main Poster

VILLA POESI

Byggnadsår: 2006
Designlinje: Exclusive Design, Classical Collection
Yta m2: 365
Ort: Ljunghusen

 

Övrigt material: Ägarna berättar själva

På sanden, vid stranden byggdes villa Poesi, som med sitt brutna taklandskap och böljande sidor för tankarna till vågor och hav. Byggnadens organiska form är en syntes av inspiration hämtad från sanddynernas böljande former, beställarens praktiska önskemål och utsikten. Villan samspelar med vädrets makter, solens rörelser och omgivande natur. Fasadens vindlingar maximerar sol- och ljusinsläppet samt skapar möjligheten att förena innerum med klimatskyddade uterum, som i sydväst, där uteterrassen delvis är täckt av ett glasskärmtak som fogats in mellan matsalen och vardagsrummet.

Topp

Ankomstplatsen har en generöst inbjudande rundad form, avgränsad mot norr av garage med intilliggande gäststuga och mot havet i söder av huvudbyggnaden. En tydlig och välkomnande entré för besökaren vidare in mot en öppen planlösning. Här flyter kök, matsal och salonger samman för att tillvarata utsikten och solljusets flöde under dagen.

 

Matsalens dubbla takhöjd, de rena linjerna och en sparsam färgsättning förstärker även den kontemplativa stämning som utsikten över vattnet för med sig.


I en avgränsad zon mot nordost ligger en mer sluten sfär med gästrum, tvätt och förvaring. Östra sidans många runda små fönster ger denna del av huset en harmonisk och marin karaktär.

 

Det som utifrån sett kröner byggnaden likt ett fyrtorn av glas är trapphuset till övervåningen. Den glasade lanterninen har ett vinklat tak mot väster för att reflektera in den nedåtgående solens sista strålar. Ljuset blir en inbjudan att ta sig till övervåningen, till den mera privata delen av bostaden. Där ligger först ett inspirerande arbetsrum, med utsikt både över vattnet och stranden, och innanför detta en master-sovrumsavdelning med egen solterrass, badrum och eldstad.

 

Villa Poesi har tre eldstäder; en i köket, en mellan vardagsrummet och musikrummet och en i mastersovrummet bidrar till välbefinnandet under de bistra vinterdagarna...

 

Övrigt:

Läs beställarens berättelse om projektet.

 

Live in a Work of Art ®

Mer text
bottom of page