VILLA NK

Byggnadsår: 2013-14
Hustyp: Exclusive Design. Två plan
Yta m2: 400
Kund: Familj
Ort: Sollentuna

Övrigt material:

Ägarna berättar själva

Artikel

Film

 

"Noshin och Keivan drömde om ett gemensamt hem som skulle uppfylla deras önskemål om ett unikt stenhus med internationella influenser, ett hus för framtiden. Resultatet blev Villa NK, Ross Exclusive Design. De är båda två födda i Iran men flyttade till Sverige i tidig ungdom och är uppväxta här. Efter att ha gått samma högskola och utbildats till tandläkare flyttade de till England, där de också träffades och bestämde sig för att gifta sig. Det var dock i Sverige de ville bilda familj så det tog inte lång tid innan de flyttade hem igen och etablerade sig i Sollentuna.

– Vi ville hitta en villa i stor-Stockholm så småningom men visste inte riktigt var. Därför tänkte vi att vi skulle prova Sollentuna som område först, innan vi började leta hus på allvar, säger Keivan. Paret köpte sig en bostadsrätt och kunde därefter leta hus i lugn och ro. Men att hitta ett hus som föll dem båda i smaken var inte det enklaste. – Vi hade ju bekantat oss med den engelska arkitekturen under tiden i England. Dessutom hade vi hämtat inspiration från den amerikanska öst- och västkusten där vi ofta besökt goda vänner. Tillsammans med vår bakgrund från Iran och våra internationella influenser var det svårt att hitta något som skulle passa oss. Bland annat så var allt annat än stenhus otänkbart för oss. Lösningen var då att köpa en tomt och bygga nytt istället. Men inte heller detta var ett enkelt uppdrag då Edsviken, där paret vill bo, endast har avstyckade, mindre tomter till salu.

– Då kom jag på att vi istället skulle köpa ett riktigt slitet gammalt hus som vi sedan kunde riva för att bygga nytt, säger Keivan. Sagt och gjort, paret hitta en nedgången fastighet från 1930-talet och slog till. Året var 2009 och deras äldsta barn hade hunnit bli tre månader.

 
 

Nästa steg i att förverkliga drömmen om ett eget hus var att hitta en passande modell.

– De flesta husföretag vi kom i kontakt med erbjöd visserligen att man fick göra ändringar och tillval med utgångspunkt från en av deras färdiga husmodeller, men inte arkitektritat från början. Men så en dag fick Keivan syn på en stor annons från Ross som visade ett arkitektritat stenhus utöver det vanliga. –Jag visade huset för min fru och vi tänkte bägge två att detta nog kunde vara något för oss. Keivan gjorde en del efterforskningar och förstod ganska snart att detta hus skulle hamna på en högre prisnivå. Han började genast förbereda så de skulle få ett bättre ekonomiskt utgångsläge och 2009 ringde han till Pål Ross. –Pål tar sig bara an 11 kunder om året men efter att han förvissat sig om att jag var seriös fick vi till ett första möte. Jag kände direkt att han skulle förstå vad vi var ute efter, att vi ville ha ett unikt hus. Paret fick skriva under ett Exklusiv Design-avtal med Ross, vilket innebär att man som kund får ett helt unikt ritat hus som man sedan har patent på. Pål intervjuade sedan paret ingående. –Jag tyckte att vi fick sådana konstiga frågor, inte alls vad jag hade förväntat mig. Han frågade till exempel hur vi levde, vem som lagade mat, om vi ofta hade gäster, vad vi hade för hobbys och sånt. Riktigt personliga frågor. Dessutom ville han inte ens titta på den ritning jag själv hade gjort över vårt drömhus utan menade att eftersom vi betalade honom för att rita huset och skulle vi också låta honom göra det. Paret hade en hel del krav de ville att deras drömhus skulle uppfylla.

 

–Vi ville att samtliga sovrum skulle vara en-suite, det vill säga ha tillgång till ett eget badrum i direkt anslutning till sovrummet. Vi ville dessutom ha en matsal för 25 –30 sittande gäster samt ett relativt stängt kök. Ett viktigt krav jag hade var att det skulle finnas ett integrerat dubbelgarage inne i huset med ingång i hallen. Sen ville vi ha bassäng och ett poolhus med spa, umgängesdel, ombytesrum och dylikt. Perfekt när barnen har kompisar hemma så de slipper springa ut och in ur huset med blöta fötter. Jag ville ha en häftig fasad med wow-känsla och min fru en mer diskret fasad. Hur Pål skulle lösa detta var för mig nästan ofattbart. Men efter några månader hade Pål parets nya hus på ritning. De köpte det rakt av utan att ändra på någonting. –Vi var väldigt, väldigt nöjda. Pål hade givit huset en diskret framsida och en riktigt läcker baksida som sticker ut. Han hade lagt de rum som används mycket på baksidan, utan insyn med stora fönster, och de rum som används mer sällan mot framsidan, med mindre fönster. Sen hade han placerat rummen kring vardagsrummet som har sex meter i tak, öppet upp till nock. Detta gör att man har kontakt med varandra från husets alla rum, samtidigt som man kan stänga om sig om man vill. Ingen känner sig isolerad eller bortglömd. Vardagsrummet känns som ett stort kapell och vi har nog inte haft en enda gäst som inte tappat andan när de klivit in det för första gången. Runda, kurviga väggar och stora fönster gör att huset badar i ljus samtidigt som det ger det karaktär. Inredningen är stilren i ek, brunt, glas och vitt kryddat med en gnutta rostfritt här och var.

Live in a Work of Art ®