top of page
Image-empty-state.png

Pål Ross

Grundare, CEO, Arkitekt SAR/MSA

+46 (0)707 30 38 96

Pål Ross föddes i Stockholm 1961, och uppväxten i ett konstnärshem gjorde honom tidigt medveten om skönhetens betydelse i vardagen. Erfarenheter från uppväxten har gjort honom medveten om den enorma fördel det kan innebära att vistas och verka i miljöer som skapats för att utgöra en harmonisk och stimulerande helhet.

 

Efter 13 års vistelse och studier i Spanien återvände Pål till Sverige för sin militärtjänstgöring. År 1987 antogs Pål Ross till arkitekturutbildningen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Där utmärkte sig Ross för sin utforskning av organiska former och upplösta samband mellan inne- och ute.

 

Pål Ross tog examen 1992 med mycket goda vitsord från sina professorer. Hans förebilder och inspiratörer är företrädesvis Frank Lloyd Wright, Frank Gehry, Alvar Aalto, Erik Asmussen och Ralf Erskine. Hos antroposoferna fick Ross möjlighet att lära känna Erik Asmussen och studera hans arkitektur. Under denna tid träffade han sin blivande hustru, Deirdre från Washington DC. Deirdre kom att erbjuda den uppbackning och stöd som behövdes för att 1996 grunda Ross Arkitektur och Design AB.

 

Ross svensk-amerikanska bakgrund och åren i Spanien gav honom en annan syn på arkitektens roll i sina projekt. Ross valde från början att följa sina projekt även genom själva upphandlingen och byggnationen.

 

Pål Ross lyckades med att på några år profilera sig och sina projekt som ett högintressant alternativ för dem som vill och vågar lite mera. Ett gediget kunnande, en unik stil och inte minst hans enorma engagemang i sina uppdrag har gett honom möjlighet att skapa många spännande och ytterst uppskattade livsmiljöer.

 

Ross arkitektur kan ses som en vidareutveckling både av den svenska klassicistiska traditionen och av tidig skandinavisk funktionalism, berikad med internationella och organiska impulser.

Ross winning gold ADC 2023.jpg
bottom of page