top of page
  • Skribentens bildRoss Arkitektur & Design

Mission Impossible

 

"En vacker dag för några år sedan, firade vi för att äntligen ha funnit vår drömtomt med de förutsättningar som motsvarade våra förväntningar.

Att rita det optimala huset ansåg vi ej vara en lika stor utmaning. Vi visste redan vad vi sökte samt att det fanns en uppsjö av husföretag med dedikerade arkitekter som kunde lämna förslag på ett hus som passade just vår tomt. Efter att vi nogrannt valde några få företag att involvera i skissandet och offertarbetet märkte vi att deras förslag spräckte vår budget med stor marginal men framförallt att det inte fanns någon gemmensam nämnare i deras förslag med husets placering & att ta vara på tomtens förutsättningar.

Efter att själva studerat alla byggnadsregler och tomtens förutsättningar och efter många många timmars grublande kom vi fram till att vi skulle aldrig klara oss utan en skicklig arkitekt. Samtidigt hörde vi en vän som hade anlitat Ross Arkitektur och Design AB och var mycket nöjd med valet. Att Pål Ross ritade mest med runda former var inget som tilltalade oss då vi var mer förtjusta i den klassiska stilen. Vidare var inte vårt huvudproblem husform och design, utan hur hantera förutsättningarna av en hörntomt med anslutningar till flera gator, mycket stränga byggnadsregler, flera komplicerade nivåskillnader och utöver allt detta en begränsad budget. Utmaningen handlade om att skapa en harmonisk helhet som fungerade och säkerställde en säker investering.

För att göra historien kort, kom vi i kontakt med ett flertal riktigt duktiga arkitekter som vi anlitade för att knäcka vår komplicerade ekvation. Vår arkitektresa blev dock full av glädje men också en hel del besvikelser. Varje gång vi fick hjälp med att lösa en del av ekvationen så blev det stora kompromisser med många andra parametrar. Att initiera en stor och osäker investering var absolut inget alternativ.

Efter att vi såg en bild på Sveriges Vackraste Villa, studerade vi noggrannt Ross hemsida, men denna gång med helt nya ögon. Vi kunde plötsligt se nya sidor av den fina designen. Vi insåg att bakom den fina designen gömde sig flera lösningar på många komplicerade frågeställningar som hade lösts för att skapa en helhet & harmoni. Nu fanns det bara en sista möjliga väg framåt.

Beslutet att anlita firman blev dock inte särskilt lätt, speciellt när vi redan hade spenderat mycket tid och pengar på att testa olika lösningar. Hur skulle vi vara säkra att det relativt höga arvodet skulle bli en succé på ett projekt som redan var klassad som "mission impossible"...

Till slut bestämde vi oss för att gå vidare och efter intervjun och tomtbesöket med Pål Ross fick vi vänta med stor spänning på lösningen. Efter exakt fyra veckor fick vi ett mail från Pål med titeln; "Den är helt fantastisk".

Pål Ross och hans team lyckades ej att bara knäcka alla de komplicerade problemen utan skapade en harmoni och helhet utöver det vanliga. Vi skulle kanske aldrig tro på detta själva men det är faktiskt sant att den totala lösningen innebär minimala markarbeten och extrakostnader som får hela produktions-kostnaden att hamna på de budgetnivåer som vi initialt hade räknat med.

Att arbeta med Pål Ross och hans team blev dessutom en unik erfarenhet av att ha arbetat med ett team utöver det vanliga, och en personlighet som karaktäriserar professionalism, passion och integritet. Vi tror inte att det egentligen var matematikkunskaperna som löste vår ekvation utan det var någon form av magi, kanske det som de själva kallar för konst. Den runda formen är bara ett skal över helheten.

Med facit i handen känns det riktigt bra att vi inte förstörde vår tomt genom att gå vidare med den första skissen, inte den andra och inte den tredje heller, utan den 11:e som dessutom döptes till "Excellence".

Det är ju "helt fantastiskt" och snart är det äntligen dags att fira igen!"

Ägarna av Villa ExcellenceComments


bottom of page